1. Кой е ортодонтът?
Ортодонтът е специалист, който се занимава с диагностицирането, лечението и профилактиката на отклоненията на отделните зъби, зъбни редици и захапката. Ортодонтската намеса влияе благоприятно върху целия лицев скелет и зъбодържащ апарат поради факта, че осигурява правилни контакти между зъбите, пародонталното им здраве, подобрена дъвкателна и дихателна функция, подобрена естетика и самочувствие.

2. Какво представлява ранното ортодонтско лечение?
Ранното ортодонтско лечение е начално лечение на деца между 6 и 12 години. Цели ранна корекция на наследствени или придобити отклонения на зъбните редици и захапката, като предотврати тяхното задълбочаване и утежняване в по-късна възраст.

3. Кога е най-добре детето да се заведе на ортодонт?
Около 6-7-мата година на детето е добре да бъде погледнато от специалист ортодонт.

4. Всички зъби са ми сменени с постоянни , мога ли да нося апаратче, а не брекети?
Когато са налице само постоянни зъби, апаратчетата не могат да контролират подреждането на всички зъби , затова е необходимо използването на мултибрекетна система.

5. Не е ли вече твърде късно за ортодонтско лечение , когато си възрастен?
Стига да имате нужда от такъв вид лечение, не е късно. Възрастовата ортодонтия постига големи успехи и осигурява правилни функционални взаимоотношения между двете челюсти , стабилизиране на пародонтални заболявания, подобрена дъвкателна функция и естетика.

6. Имам мостове, коронки и липсващи зъби, мога ли да нося брекети?
Възможно е , но тяхното запазване се съобразява с индивидуалния план на лечение за всеки пациент. При липсващите зъби има няколко възможности и се избира оптималният вариант за пациента.

7. Болезнено ли е ортодонтското лечение?
Самото поставяне на брекетната система и апаратура не е свързана с болка, но след като зъбите започнат да се „движат” може да се появи дискомфорт, при който зъбите могат да се чувстват като изтръпнали. Това е нормално и преминава от 1 до 3 дена.

8. Мога ли да спортувам по време на ортодонтското лечение?
Самото лечение не е противопоказние за спортни занимания, но все пак трябва да се внимава и да не се допускат удари в лицевата област.

9. Защо трябва да нося ретенционни апарати, след като се свалят брекетите,и колко време? За да се запази дълготраен ефектът от лечението във времето ,е необходимо да се носят ретенционни апарати. Носят се най-малко толкова, колкото е продължила активната фаза, около 12 месеца.

10. Трябва ли да ми вадят зъби, за да ми се наместят другите?
Ваденето на зъби се преценява индивидуално за всеки пациент, но стремежът е да се запазят зъбите , а не да се вадят неконтролирано ,с цел да се осигури място за другите .

11. Колко време трае ортодонтското лечение?
Средните срокове са от 12 до 30 месеца.

12. Могат ли да се поставят брекети само на едната челюст? Всичко зависи от конкретния случай, затова се прави ортодонтски анализ по рентгенографии, който да покаже неоспоримо, дали нуждата от лечение се налага само в едната, или е необходимо лечение и в двете челюсти.

13. Брекетите увреждат ли зъбите?
Категорично не. Зъбите се увреждат от зъбната плака, когато хигиената не е задоволителна.

14. Какво представляват брекетите?
Брекетите са метални или керамични пластинки, които се поставят върху повърхността на всеки зъб на точно определеното място за всеки брекет. Те са фиксирани към зъбите със специално ортодонтско лепило и се залепват по точно определен начин. Свързват се със специална метална дъга, в която е заложена идеалната форма, която трябва да притежава зъбната дъга, съответно за горна и долна челюст. Така, свързани в едно ,всички компоненти на системата генерират сили, които осъществяват материалното преместване на зъба в костното пространство. Тези сили са слаби, но важното е , че са продължителни. Това позволява зъбът да се премести ,без да се увреди и костта да се ремоделира около това ново положение.

РАБОТНО ВРЕМЕ

понеделник   09.00 ч. - 11.00 ч.
вторник 13.00 ч. - 16.00 ч.
сряда 09.00 ч. - 11.00 ч.
четвъртък 13.00 ч. - 16.00 ч.

ТЕЛЕФОНИ:


GSM: 0888 / 603 563

E-MAIL:


georginstoilov@abv.bg

АДРЕС:


гр. Пловдив
бул.Васил Априлов 15A
ДКЦ "Св. Георги"
централен вход
по естакадата за линейки,
каб. 17 (до асансьора)